torstai 22. tammikuuta 2009

Silmukka silmukalta elämääni rakensin, kunnes se vihdoin lämmitti.

Mitä vanhemmaksi tulee, sitä enemmän silmukoita elämääni on kietoutunut. Pari vuotta sitten "perin" eläkkeelle jäävän kollegan materiaaleja -todellisia kädenjälkiä. Nyt haluakin esitellä kirjan Pukuompelun taito 1, joka on painettu 1954. Kirja on Helsingin Käsityönopettajaopiston julkaisuja 5.

Kirjassa kirjoitetaan näin: "MIKSI KÄYTÄMME KAAVOJA? Kaikki naiset ompelevat joko enemmän tai vähemmän. uusia vaatteita ommeltaessa tarvitaan kaavoja, joita ilman ei ainakaan harrastelija kykene leikkaamaan vaatteita oikein. Tämän nykyaikainen käsityönopetus ottanut huomioon ja opettaa pienetkin oppilaat alunperin valmistamaan kaavan sitä esinettä varten, jonka ne ompelevat. Näin tyttö oppii tajuamaan suhteita, muotoja ja kaiken tarkoituksenmukaisuutta."

Kyllä ovat viisaita jo kirjoitelleet viisikymmentäluvulla käsityönopettajien koulutuksessa!

Lisäksi perin kasvivärjättyjä lankoja. Hyviä vinkkejä kaivataan mitä näistä kannattaisi tehdä?

2 kommenttia:

Kädenjäljet kirjoitti...

Uskomatonta, että tuon lauseen "pienetkin oppilaat alunperin valmistamaan kaavan sitä esinettä varten, jonka ne ompelevat. Näin tyttö oppii tajuamaan suhteita, muotoja ja kaiken tarkoituksenmukaisuutta" voi ihan täysin allekirjoittaa vieläkin... tosin aivan yhtä tarpeellista se on pojallekin ;)
Langoista voisi tehdä vaikka lapaset - musta pääväriksi ja noilla kirjoneuletta, joku perinteinen kuvio!

Anonyymi kirjoitti...

Jos langat ovat kampalankaa eli 100 % villaa, ne eivät kestä lapasina kovin kauan. Kevyt hartiahuivi niistä tulisi vaikkapa lankahuovutuksena.