keskiviikko 7. huhtikuuta 2010

Elvistelyä

Kun käsillätekeminen on muiden tekemisien takia vähänlaista (kesälomaa odotellessa...), ajattelin vähän elvistellä.
Usein kuulee, esimerkiksi kun miehet keskustelevat autoista, että eri merkkejä suosivat kehustelevat erilaisilla ajo-ominaisuuksilla tai erikoisvarusteilla. Musiikinkuuntelua vakavasti harrastavat hifistelevät laitteistoillaan.
Milläs sitten neuloja elvistelee? Puikoillaan ja langoillaan tietysti! Alla meikäläisen "työkalupakin" parhaimmistoa:

Vasemmalta alkaen:
Neliskanttiset sukkapuikot, oikeasti hyvät neuloa.
Ebenpuiset sukkapuikot kokoa 2.5, hauska väri ja muutenkin toimivat.
Ruusupuiset sukka- ja sormikaspuikot, sormikaspuikot toimivat hyvin juuri "ohuita" pyöröneuleita neulottaessa. Ruusupuu on samanoloista kuin bambu.
Bambupuikot, koko 5, hyvää "perussettiä", joskus vanhemmiten alkavat tikkuilemaan. Joskus olen korjaillut värittömällä kynsilakalla.
Addin sukkapuikot koko 2, päissä stopparit, hyvät liukuvat peruspuikot ja hauskat stopparit.

Eeebenpuu tulee Madagaskarista, on oikeasti umpimustaa ja maailman kalleimpia puulajeja. Siitä valmistetaan myös taikureiden taikasauvoja.
Ruusupuisten puikkojen materiaali tulee Brasiliasta. Ruusupuu on siellä yleisnimi useammalle trooppiselle puulajille, joilla ei ole mitään tekemistä meidän ruusupensaidemme kanssa.
Eebenpuiset ja ruusupuiset puikot valmistetaan muuten puusta, joka jää yli soitinten valmistuksesta. Lentokoneeseen SAA viedä Finavian mukaan muovisia ja puisia neulepuikkoja ja virkkuukoukkuja! (lähde: www.vihreavyyhti.fi)

Knitpicksin (www.knitpicks.com) kauniinväriset pyöröpuikot, joiden erikoisuus on jengoilla kiinnitettävät ja vaihdettavat eri kokoiset puikot ja eri pituiset "kaapelit". Itse saan jostain syystä jenkojen kierteet auki turhan usein, mikä vaikeuttaa neulomista.

KnitLiten pitkät puikot, joissa on paristolla toimiva valo päässä. Valo on ihan hauska ja jopa tummissa langoissa neulomista helpottava asia. Muovisuus tekee puikosta liian taipuisat.

Surinapuinen virkkuukoukku - joo, luit oikein, surina on intialainen puulaji. Puu on kevyttä ja kovaa. Puikot ja koukut valmistaan Kalkutassa ja käsityöläiset sorvaavat niihin kauniit päät. Myös virkkuukoukkuja saa valolla varustettuna, CrochetLite-nimellä.

Lopuksi viikon kysymys: Mitä ovat kuvassa näkyvät työvälineet ja mitä niillä valmistetaan?

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Kylläpä kelpaa elvistellä!

Olisipa kiva kokeilla noita erilaisia puikkoja. Itsellä bambua on joka lähtöön paitsi pyöröpuikkoja. Sitten perinteisiä muovisia ja mummun jäämistöstä metallisia.

Tähän aikaan illasta reissuleskenä voisin arvella ko vempaiten avustavan verkon teossa, mutta voipi mennä vikaan. Sama juttu kun englannin sanojen kanssa. Varmasti olen jossain vaiheessa tiennyt ja kielen päällä pyörii...

Nyt karvaisten ystävien kanssa loskan sekaan ja sitten typsyn laitto nukkumaan. I-HA-NAS-TI tänään paistoi jossain välissä aurinko! Kuulin tänään uutisen, joka ainakin meikäläiseen sai melkoisen täpinän päälle. Kunhan varmistan että julkista tietoa niin paljastan. ;-) S